Login
💚 Welkom
Bloemist maar nog geen klant?
Geen bloemist maar wel fan van mooie bloemen? www.lokalerflorist.de
Login
Menu
Gepubliceerd op 30-01-2024
Auteur: Nienke
Bloemen in koelcel

Wat is een goede koelceltemperatuur?

Tips en tricks van Lucas

Door de grote variatie aan bloemsoorten is het aan te raden een gemiddelde koelceltemperatuur in een bloemenwinkel aan te houden van 4-7 ˚C. De vraag is wel: waarom moeten we snijbloemen koelen?  

De Voordelen van Koelopslag

Wanneer bloemen in een koelcel of andere geconditioneerde ruimte staan, worden een aantal processen vertraagd, waardoor de kwaliteit optimaal blijft.  

Enkele gevolgen van koelen zijn: 

  • Minder ethyleenproductie. Bij een lage temperatuur zal het, door de bloemen zelfgemaakte, verouderingshormoon minder invloed hebben waardoor de bloemen minder snel uitbloeien.  
  • De temperatuur van producten wordt lager waardoor de ademhalingsintensiteit verlaagd wordt. Hierdoor zal de knop- of bloemontwikkeling vertraagd worden. Een vuistregel hierbij is: een temperatuurdaling van 10 graden Celsius geeft een ademhaling die 2 tot 3 keer lager wordt en dus processen zal vertragen. 
  • Minder doorgroei. Bij sommige producten wordt de doorgroei van de steel beperkt bij lagere temperatuur: Onder andere bij gerbera en tulpen.  
  • Minder bacteriegroei. Ook de bacteriën groeien in het koude water minder snel. Met name als aan het water ook nog de benodigde houdbaarheidsmiddelen zijn toegevoegd. Dit kunnen de voorbehandeling- of transportmiddelen zijn die in de veilingcontainers zitten of middelen die in de winkel zijn toegevoegd nadat de bloemen verzorgd zijn. 
  • Minder kans op Botrytis. De sporen van Botrytis zullen bij een hogere temperatuur en onjuiste luchtvochtigheid sneller ontkiemen en dus smet, pokken, peper of smeul veroorzaken. 
  • Geringere verdamping = vochtverlies. In principe is vochtverlies altijd kwaliteitsverlies. Het in de koelcel bewaren op water verdient dan ook de voorkeur bij de meeste producten. 
  • Afremming van wondheling waardoor de bloem goed water blijft opnemen. Dit is vooral bij Zonnebloemen een belangrijk item. 

Bij Heyl gaan we ook zorgvuldig om met temperatuur en vocht. Vanaf de kwekerij tot aan de winkel van de klant, beheersen wij de gehele koelketen. Dit begint al bij ons in de koelcel. Hier is het 3-5 graden en slaan wij al onze producten droog op om hiermee een hoge luchtvochtigheid en daarmee smet en botrytis te voorkomen. Ook bij het vervoeren van de producten naar de klant behouden wij in onze vrachtwagens een stabiele temperatuur, zelfs bij vorst of warm weer. De temperatuur in onze vrachtwagens is tevens iets warmer dan in onze koelcel, dit zorgt ervoor dat de bloemen geen klap krijgen op het moment dat ze in de winkel staan. Het constant houden van de temperatuur is voor bloemen en hun kwaliteit van zeer groot belang, en daar zijn we bij Heyl ons meer dan bewust van!