Login
💚 Welkom
Bloemist maar nog geen klant?
Geen bloemist maar wel fan van mooie bloemen? www.lokalerflorist.de
Login
mobile-menu
Blatt mit Drupfel
Gepubliceerd op 16-01-2024
Auteur: Nienke

Help! Mijn plant druppelt...

Tips en tricks van Lucas

Sommige consumenten die een plant hebben aangeschaft komen soms terug in de winkel met de opmerking dat de bladeren van de planten “druppelen”. Maar geen zorgen! Dit fenomeen, bekend als “guttatie”, is een natuurlijk proces dat vaak voorkomt bij planten. Lees er in dit blog meer over en tips wat je ertegen kan doen.  

Welke plantsoorten druppelen?  

Het klopt dat Musa en veel planten uit populaire bladplanten familie van de aronskelkachtigen dit verschijnsel vertonen. Deze familie, Araceae genoemd, kent bekende soorten als: 

Een trendy groep planten waarbij een goed advies dus wenselijk is. Het verschijnsel van “druppelen” wordt populair gezegd ook wel tranen, huilen, zweten of transpireren genoemd. Officieel heet het “guttatie”.

Waarom druppelt mijn plant?  

Guttatie is een manier van de plant om overtollig water, mineralen en andere stoffen uit te stoten. Aan de uiteinden van de bladeren worden dan kleine druppeltjes uitgestoten die op de vloer vallen. Het is dus een natuurlijk en nuttig proces van de plant om te veel aan water te “reguleren”.  

De meeste druppels ontstaan aan het eind van de nacht en vroege ochtend en het kan zelfs zijn dat er een “plasje” op de vloer ligt. Zorg er wel voor dat dit daar niet blijft liggen want dat kan vlekken geven op de vloer of vloerbedekking.  

Plant guttatie blad

Advies om guttatie tegen te gaan 

Oplossing om het guttatie tegen te gaan is om de planten spaarzamer water te geven, waardoor de plant dus overtollig vocht niet meer behoeft te gutteren.  

Guttatie is een leuk gespreksonderwerp met consumenten en geeft ook de adviesfunctie waarmee bloemisten zich kunnen onderscheiden goed aan.  

In onze webshop zijn veel planten van uit de Araceae familie jaarrond te koop. Bekijk ze onderaan dit blog en bestel vandaag nog de mooiste planten in onze webshop

Blad guttatie
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen van Blumengroßhandel Heyl