Login
💚 Welkom
Bloemist maar nog geen klant?
Geen bloemist maar wel fan van mooie bloemen? www.lokalerflorist.de
Login
mobile-menu
Gepubliceerd op 19-12-2023
Auteur: Nienke

Symboliek van kerstmaterialen!

Tips en tricks van Lucas

Naast dat veel kerstmaterialen mooi zijn om naar te kijken en om mee te werken zijn er ook veel materialen waar we menselijke eigenschappen aan toekennen. Menselijke begrippen associëren we vaak met een levenshouding die we toekennen aan bloemen, planten en bomen middels een symbolische betekenis. Vooral de betekenis in de Christelijke plantensymboliek is groot, getuige ook de vele symbolen die in de, vooral katholieke kerk, gebruikt worden. Zo kan aan het kerst-bloemwerk een diepere intentie meegegeven worden.

Enkele voorbeelden van symbolische kerstmaterialen

Kerstboom en kerstgroen. De altijd groene bomen worden beschouwd als levensbomen. Een teken van leven dat door alle jaren heen gaat. Het leven dat met kerst op aarde komt met de geboorte van Jezus Christus. 
Erg geschikt om als decoratiegroen te gebruiken is Abies, waarvan ook steeds meer kerstbomen worden verkocht. Abies heeft minder last van afvallende naalden als Picea en is minder prikkend. De 2 meest verkochte soorten zijn Abies nordmanniana (Nordman groen) met zijn glimmende bovenzijde en grijze onderkant. De soort Abies procera ‘Glauca’ (Nobilis groen) wordt het meest gebruikt in kerstbloemwerk, door zijn mooie blauwgrijze kleur.

Hulst of Ilex aquifolium wordt ook symbolisch gebruikt omdat het, evenals andere wintergroene heesters, coniferen en mossen, verwijst naar nieuw leven en hoop. Ook herinneren de prikkende blaadjes (hetgeen de soortaanduiding aquifolium betekent) aan het toekomstig lijden van Jezus.

Kerstroos of Helleborus niger is de laatste jaren bijzonder populair geworden. De Helleborus die rond de kersttijd wordt aangeboden is vaak geforceerd om er bloem in te krijgen. Een legende verteld ons dat herders de kerstroos op hun weg richting de kerststal plukten en deze bij de kribbe legden waar het Kindje Jezus in lag.

Lichtgevende materialen als kaarsen, zilver, goud en glitters hebben ook een symbolische betekenis. Deze materialen stralen het licht uit wat met de geboorte op aarde is gekomen. Zo wordt er in de adventstijd iedere week een kaars aangestoken om zo de geboorte van Jezus steeds dichterbij te brengen. Uiteindelijk is het Licht met kerstmis tot ons gekomen. Gebruik van kaarsen is dan ook zeker zeer symbolisch. 

Amaryllis kerst
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen van Blumengroßhandel Heyl