Login
💚 Welkom
Bloemist maar nog geen klant?
Geen bloemist maar wel fan van mooie bloemen? www.lokalerflorist.de
Login
mobile-menu
Gepubliceerd op 08-11-2023
Auteur: Nienke

Najaar en kerstperiode: extra rijkdom

Vruchten en bessen in kleuren en vormen

Tips en tricks van Lucas

In het najaar en de kerstperiode komt u een groot scala van producten bij Heyl tegen die u de rest van het jaar bijna niet zien. Dit zijn de vruchten en bessen van planten die uitgebloeid zijn. Hierbij kunt u niet alleen een grote verscheidenheid aan kleuren maar ook aan vormen onderscheiden van besheesters tot droge vruchten. Vooral de laatste jaren ziet u een uitbreiding in deze productgroepen, een verrijking van het assortiment. 

Vruchten kunnen onderverdeeld worden in 2 groepen: vlezig en droog. 
De vlezige vruchten kennen we als besheesters: Ilex, Symphoricarpos, Callicarpa en rozenbottels. Deze producten worden vooral verwerkt als decoratief materiaal. Daarnaast worden ook steeds meer groente- en fruitgewassen verwerkt als Curcumis (komkommer en augurk), Cucurbita (sierkalebassen), Malus (appeltjes) en citrusvruchten.  Dit zijn ook vlezige producten. Droge vruchten komen we minder tegen. U kent ze wellicht als snijbloem zoals Nigella en Papaver (deze worden dan zaaddozen genoemd) of van harde vruchten zoals eikels, noten of kastanjes. Ook bij planten kennen we besproducten die vooral rond de kerst verkocht worden. Bijvoorbeeld Gaultheria en Skimmia met bes.

vruchten en bessen
kerst tafel

De combinatie van bessen en vruchten in bloemwerk kan soms nadelige effecten hebben. Omdat deze in sterke mate het verouderingsgas ethyleen afscheiden, kan dit de houdbaarheid van snijbloemen in boeketten en bloemstukken nadelig beïnvloeden. Uit proeven is gebleken dat de houdbaarheid van sommige bloemen sterk achteruitloopt. Vooral in de kerstperiode is het raadzaam hier rekening mee te houden, omdat dit traditioneel de periode is om veel vruchten en bessen te verwerken. 

U zult als bloemist ook zeker de vraag krijgen: zijn deze bessen of vruchten te eten, of juist giftig?  In tegenstelling tot wat veel consumenten denken, is een groot aantal van de bessen en vruchten eetbaar. Giftige bessen hebben bovendien soms een geneeskrachtige werking. De volgende bekende bessen zijn wel giftig: Viburnum, Ilex, Hedera, Ligustrum of Viscum (mistletoe).

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen van Blumengroßhandel Heyl