Login
💚 Welkom
Bloemist maar nog geen klant?
Geen bloemist maar wel fan van mooie bloemen? www.lokalerflorist.de
Login
mobile-menu
Gepubliceerd op 09-04-2024
Auteur: Nienke

De cyclus van de voorjaarsbloeiende bollen

Tips en tricks van Lucas

In ons vorige blog heeft u kunnen lezen welke verschillenden bolbloemen er zijn en in welke seizoenen de diverse soorten voorkomen. Zo is de één een seizoensproduct en de ander jaarrond beschikbaar. We vertellen u ook graag wat meer over de cyclus van de voorjaarsbloeiende bollen. Lees het allemaal in ons nieuwste blog. 

Bloembollenteelt
Nederland is bekend om zijn bloembollenvelden en De Keukenhof. Maar die bollenvelden hebben als doel om bollen te produceren en niet de bloemen.
In het najaar worden de bollen geplant. Dit is mogelijk van oktober tot december. De bollen kunnen hierdoor net voor de winter wortelen en krijgen vervolgens een noodzakelijke koude periode die nodig is om kwalitatief goede bloemen te kunnen geven. In het voorjaar zullen de bollen bloeien van februari tot mei, afhankelijk van het geslacht en de cultivar.

Van groei tot verkoop
Om een kwaliteitsbol te kunnen oogsten worden de bloemen in hun mooiste bloeistadium gekopt. Dat wil zeggen dat hun bloem wordt verwijderd. Het groeiproces van de bol begint nu plaats te vinden, wat voor de kweker een zeer belangrijke periode inluidt van april tot juni. Uiteindelijk zal al het blad afsterven en kunnen de bollen in de zomer gerooid worden. De bol die in het najaar is geplant is nu enkele maten groter gegroeid en geeft daardoor een zwaardere kwaliteit bloemen, wat meer oplevert voor de kweker. Uiteindelijk kiest de kweker ervoor de bollen te verkopen in de zo genoemde droge verkoop aan particulieren of gemeentes. Ook kan hij de bollen aan bolbloemenkwekers verkopen die in de zo genoemde broeierijen de productie van snijbloemen en bol-op-pot voor hun rekening nemen.  

Vroege voorjaarsbloei
Voor de productie van snijbloemen krijgen de bollen na het rooien een temperatuurbehandeling. De koude of rustperiode die de bol normaal buiten krijgt, wordt hiermee gesimuleerd.  Hierdoor is het mogelijk om al vanaf het najaar te beginnen met de aanvoer van het voorjaarsbloeiende snij-assortiment.

Wilt u nog eens lezen welke verschillende soorten bolbloemen er zijn? Lees het in ons blog “Bolbloemen: verrassend!”.
Of bent u meteen geïnspireerd geraakt na het lezen van dit blog? In onze webshop hebben wij diverse soorten bolbloemen voor u beschikbaar. 

Narcis en krokus bol
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen van Blumengroßhandel Heyl